Dizajn etikete za med i nacionalnu staklenku

Prosječna potrošnja meda po stanovniku u Hrvatskoj je dva kilograma, a 8 tisuća pčelara godišnje proizvede više od 9 tisuća tona meda. Na slobodnom tržištu kakvo je naše, može se naći meda iz cijelog svijeta. No, kako u cijeloj toj ponudi prepoznati domaći hrvatski med?

naljepnice za med

Kako bi Hrvatski pčelari zaštiti svoje proizvode osmislili su brojna grafička rješenja. Uglavnom su bila u obliku dizajna naljepnice ili etikete za med. Tako smo imali etiketu “Med iz lijepe naše”, pa zatim etiketu “Hrvatski med” i u konačnici novu Nacionalnu staklenku. Sada će svaka dvojba o podrijetlu meda biti uklonjena jer će nacionalna staklenka za med biti lako prepoznatljiva.

nacionalna staklenka med

Nacionalna staklenka za med

Riječ je o programu Hrvatskog pčelarskog saveza, u koji se uključila i Hrvatska poljoprivredna agencija s ciljem stvaranja prepoznatljive ambalaže kako bi potrošači bili sigurni da se u njoj nalazi med koji je proizveden u hrvatskim pčelinjacima.

Staklenka je inovativnog dizajna, prepoznatljiva oblikom i nosi ugravirani logotip Hrvatskog pčelarskog saveza. Proveden je natječaj na kojem je odabrano idejno rješenje nacionalne staklenke za med mlade dizajnerice Klare Marelić. Izradu nacionalne staklenke za med naručio je Hrvatski pčelarski savez koji je i nositelj industrijskog dizajna, a staklenka je izrađena u četiri dimenzije:

720 ml – 900 grama
580 ml – 720 grama
370 ml – 450 grama
210 ml – 250 grama

Ova staklenka ima više ciljeva. Prvenstveno, što se pčelara tiče, preko ove staklenke oni će moći okrupniti svoju ponudu, zajednički nastupiti na tržištu i imati zajednički marketing kakvog do sada u pčelarstvu nije bilo. Što se potrošača tiče, staklenka je jamstvo da je unutra hrvatski med.

nacinalna staklenka za med

Prava na korištenje nacionalne staklenke za med

Pravo na korištenje nacionalne staklenke imaju pčelari, primarni proizvođači pčelinjih proizvoda upisani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka koji proizvode pčelinje proizvode na vlastitom gospodarstvu. Oni koji  ih stavljaju na tržište i koji su upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava. Maksimalan broj nacionalnih staklenki po korisniku utvrđuje Hrvatski pčelarski savez na temelju podataka iz Evidencije pčelara i pčelinjaka te na temelju godišnje proizvodnje meda po košnici.

Na temelju članka 37. Statuta Hrvatskog pčelarskog saveza, upravni je odbor Hrvatskog pčelarskog saveza donio Pravilnik o nacionalnoj staklenci za med hrvatskog podrijetla. 

Etikete za med

Med pakiran u nacionalnu staklenku pri stavljanju na tržište mora udovoljiti standardima kvalitete propisanim odredbama Pravilnika o medu. Mora biti propisno deklariran, označen naljepnicom proizvođača s obveznom naznakom “zemlja podrijetla: Hrvatska”. Svaka nacionalna staklenka mora biti označena i znakom “Med hrvatskih pčelinjaka” u sklopu kojeg je naveden i jedinstveni broj pomoću kojeg će potrošači moći provjeriti podrijetlo meda. Tu su također informacije o pčelarstvu s kojeg dolazi taj proizvod, vrsti pčelinje paše, godini proizvodnje.

etiketa za med nacionalna staklenka
Dizajn etikete za Domaći med Šestanović

Obavezni navodi na etiketi za med  

Prema laboratoriju za kemijsku analizu hrane, ovo su obavezne informacije na etiketi za med:

Naziv

Dovoljno je napisati samo MED, a dodatno je moguće istaknuti botaničko i zemljopisno podrijetlo. Nazivi proizvoda se mogu, dopuniti podacima koji se odnose na:  – cvjetno ili biljno podrijetlo, ako proizvod u potpunosti ili većinom dolazi od navedenog izvora i ima senzorska, fizikalno-kemijska i mikroskopska svojstva tog izvora.

Isto tako regionalno, teritorijalno ili topografsko podrijetlo, ako je proizvod u cijelosti tog podrijetla  (npr. Hvarski kaduljin med/ Primorski cvjetni med/ Goranski medun/…) Moguće je istaknutu posebne kriterije kvalitete npr “Slavonski med” ili prema načinu proizvodnje npr med u saću, med sa saćem ili dijelovima saća. 

Uniflorni med se može označiti prema određenoj biljnoj vrsti ako u netopljivom sedimentu sadrži najmanje 45% peludnih zrnaca iste biljne vrste.

Ostali obavezni navodi 

  • Neto količina: (npr. 900 g)  
  • Najbolje upotrijebiti do: (dd/mm/gggg) Najčešće se stavlja 2 godine od punjenja ali mnogi proizvođači stavljaju i duže, npr. 3 godine
  • Lot ili Serija: najčešće sadrži brojke od datuma proizvodnje (Napomena: kada rok trajanja ima istaknuto: dan/mjesec/godina – tada NIJE POTREBNO istaknuti lot, te nije potrebno istaknuti datum punjenja)
  • Proizvodi i puni: (puna adresa: ime OPG, ulica i broj, poštanski broj, mjesto)  
  • Zemlja podrijetla: Pri označivanju meda obvezno je navođenje zemlje ili zemalja podrijetla u kojima je med sakupljen.

dizajn naljepnicee za med

error: Content is protected !!